Изпълнителният директор на разследващия уебсайт Белингкат Христо Грозев, мразен от Кремъл,

...
Изпълнителният директор на разследващия уебсайт Белингкат Христо Грозев, мразен от Кремъл,
Коментари Харесай

Британската полиция не пусна Христо Грозев на наградите БАФТА

Изпълнителният шеф на проверяващия уеб страница " Белингкат " Христо Грозев, мразен от Кремъл, съобщи в петък, че е бил възпрепятстван да участва на церемонията по връчване на премиите БАФТА от английската полиция, която се е тормозила от възможни  " враждебни планове на задгранични страни ".

Христо Грозев съобщи в Туитър, че  " с изненада " разкрил, че на него и фамилията му е било " неразрешено "  от английската полиция да участват в неделя на връчването на премиите БАФТА, за каквато е номиниран документалният филм " Навални "  за съперника на Владимир Путин, който бе токсичен, а след това хвърлен в пандиза. Причината, посочена съгласно журналиста, била, че  " представляваме риск за публичната сигурност ".

Във кино лентата е показан Грозев, който споделя детайлности, говорещи, че в заговора за отравянето на Навални е забъркан Кремъл, прецизира Би Би Си. Русия отхвърля да е забъркана в покушението.

Лондонската полиция акцентира:  " фактът, че някои публицисти се сблъскват с враждебни намерения от страна на задгранични страни, до момента в който са в Обединеното кралство, е действителност, която ни тревожи ", като отхвърли да разяснява сигурността на несъмнено лице или дадените му препоръки.

" Натоварени сме да работим с нашите сътрудници от разузнаването, с цел да проверяваме тези закани и да предприемем други ограничения, с цел да подсигуряваме сигурността на засегнатите лица ", се споделя в официално съобщение на Скотланд Ярд.

Лондонската полиция също по този начин акцентира, че не може да забрани на никого да посещава " частно събитие ", което е отговорност на уредниците на проявата. Тя признава, че препоръките ѝ може да значат, че уредниците би трябвало да вършат " сложен избор, с цел да решат по какъв начин да понижат рисковете за сигурността на своето събитие ".

" Безопасността на всички наши гости и личен състав по време на церемонията постоянно е наш безспорен приоритет и всяка година вземаме надеждни и подобаващи ограничения за сигурност ", обявиха от БАФТА.

Обявен за търсене в Русия, 53-годишният публицист посочи заплахите, пред които са изправени хората от тази специалност - освен от страна на " диктатори убийци ", " само че и по тази причина, че гласовете на публицистите се заглушават - вместо да се усилват - от цивилизования свят, на който те се пробват да служат ".

Основан през юли 2014 година от британския блогър Елиът Хигинс, базираният в Нидерландия уебсайт " Белингкат " е профилиран в публицистиката, учредена върху разбор на данни, налични за всички в интернет.

Сайтът е разследвал, наред с други неща, злополуката с полет MH17, при която починаха 298 души в Източна Украйна през 2014 година, хипотетичното присъединяване на съветското разузнаване в отравянето на двойния сътрудник Сергей Скрипал на английска земя и на опозиционера Алексей Навални.

Напоследък екипът на " Белингкат " се концентрира върху руската инвазия в Украйна.

Русия, която наскоро дефинира " Белингкат " като  " опасност ", счита организацията за " нежелана " на своя територия.

През септември Грозев, който дава отговор за следствията по отношение на Москва, разказа " Белингкат " пред Агенция Франс Прес като " най-лошия призрачен сън на Кремъл ", припомня.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР